Mijn gastblog bij Jellina

Elk huis heeft een verhaal

Mijn eerste verhaal over ons huis. Een huis vol verhalen, net als elk huis denk ik, als je goed kijkt.

In dit blog neem ik jullie graag mee in het verhaal van ons huis.  Nu bijna een jaar geleden zijn wij naar ons droomhuis verhuisd. Nou ja, droomhuis, het was vooral een droomplek met een huis erop. Dat moest dus nog een droomhuis worden. Maar de plek en het huis hebben een verhaal, geschiedenis, en daar houden wij enorm van. Het is nog een jonge geschiedenis want wij wonen in de Noordoostpolder tegen het oude ingepolderde eiland Schokland aan. Dat is een historische plek en het heeft een werelderfgoed status. De boerderij is van 1956. Toen de polder droog viel zijn ze hier in een razend tempo boerderijen gaan bouwen. Grote schuren met een betonnen frame. Helaas geen romantische riet gedekte boerderij met oude gebinten. Maar vooral veel beton.

En die grote, eerst nog donkere schuur, hebben wij bij het jaren 50 huis aangetrokken. We wilden echt het oude met het nieuwe samen brengen, met respect voor een aantal oude details.

In onze slaapkamer beneden hebben we één van de betonnen stalmuren behouden en is de paardenstal onze inloopkast geworden. De oude deuren en leuken hebben we liefdevol opgeknapt en weer gebruikt. Het resultaat is zo mooi. De kleur terra van VT Wonen kwam het dichtst bij de originele kleur van de oude staldeuren. Die kleur hebben we dus ook op een van de muren van de slaapkamer gezet om er een geheel van te maken.

Ook de WC deur van de wc is een originele buitendeur. In de wc hangt een foto van de grootvader van Gerwin, op het land achter de paarden. De foto is uitvergroot en neemt twee muren van het toilet in beslag. Met een beetje fantasie waan je je halverwege vorige eeuw. Van de oude aardappelplanken uit de schuur heeft Gerwin een wc-meubel gemaakt. Toen dat behang binnen kwam schrokken we wel, in plaats van een aantal rollen werd het aan één stuk geleverd. Dat was een uitdaging, een rol behang van 2,5 bij 4,5 meter. Dat was een uitdaging. In de hal vind je nog een knipoog naar het verleden. Een muur met daarop een schilderij van een prachtige molen in een Hollands landschap.

Tijdens de verbouwing vonden we oude stallampen in de schuur, ook die hebben een plekje gekregen in de nieuwe woonkeuken waar we de betonnen constructies hebben bekleed met oud verweerd hout.

In de keuken hebben we een collage gemaakt van oude foto’s van de bouw van de boerderij en de schuur. Op die manier halen we het verhaal nog wat meer naar binnen. Om de compositie goed te krijgen heb ik heel wat foto’s op Instagram bekeken voor goede vlakverdeling en ideeën. Dat helpt om je eigen ideeën te scherpen.

Ik zou nog veel meer willen vertellen over het huis, de plek, de verbouwing, de dilemma’s en de plannen die we nog hebben. Het blijft dus vast niet bij dit ene blog, verhalen genoeg. Wat is het verhaal van jouw huis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: